Hälsa och pengar sparade med elcigg?

​Man vet att det antagligen är bättre för hälsan och man vet definitivt att dra ner på rökandet kan var tillräckligt för att lägga grunden till en framtida investering. Detta till trots är en av de vanligaste ursäkterna att inte börja - inte ens starta - att det kostar för mycket och är för krångligt... men är det verkligen sant?

Elcigg kan till exempel smaksättas efter tycke och smak. Allt ifrån klassiska varianter av tobakssmaker, till vanilj, färsk frukt bland mycket annat. Så det är sant att elcigg kan vara helt nikotinfritt. För den nikotin vane kan man köpa elcigg billigt och självdosera med tillsats. Antingen för att helt enkelt behålla kicken eller för att kontrollera en systematisk och långsammare avvänjning. 

Borta är rökpauser på kalla uteplatser, rökande under spisfläkten och den inbitna röklukten i kläder och inredning. Med elcigg kan rökning gå tillbaka till det som det en gång var - en kunskap och bemästrande som inte bara bedrevs av medicinmän utan senare också bedrevs inomhus under de mest sociala sorters evenemang.

När dagar med elciggs blir till år

Så var det det här med pengarna. Bara skatten på tobaks produkter gör att rökare idag betalar för mer än 3 ytterligare personers sjukhusvistelser i fall av eventuell lungcancer. Vilket kan ju för en del tyckas rimligt, men vore det inte bättre att slippa utmana ödet över huvudtaget?

Det sägs att investerare som förlorar pengar i fonder, och dylikt, oftast gör det pga att de aldrig riktigt sätter sig ner och ordentligt räknar på saken. Detsamma kan man säga gäller för de flesta tobaksförbrukare. Ett till två paket om dagen multiplicerat i dagar, månader och år plus inberäknad inflation och ränta gör siffrorna skrämmande höga.

Varför då inte avsätta en kalkylerad budget åt det man uppskattar mest och sedan placera den andra halvan i någon sorts sparande? Varför inte dra nytta av ekonomiska startpaket som bara blir lägre med användandet istället för tvärtom? Planerade inköp istället för impulsivt handlande som gynnar garanterat både hälsa och plånbok i detta fall.